Odpowiedzi

2010-03-25T19:49:10+01:00
Przyjmując liczbę szwaczek x, a ilość dni y napisz wzór przedstawiający powyższą zależność oraz narysuj jego wykres dla X E{10,16,20,25,40,50,80}.
1200/10 = 120
120/x=40
x=3

1200/8 = 150
150/3=50

Potrzeba 50 szwaczek

y= 1200/3x

32 1 32
2010-03-25T19:51:53+01:00
1200:40=30
30:10=3
Jedna szwaczka szyje 3 sukienki w ciąg u jednego dnia
1200:8= 150
150:3=50
50-40=10

Trzeba zatrudnić jeszcze 10 szwaczek
4 5 4
2010-03-25T19:58:48+01:00
1200 : 10 =120
120:40=3 wiemy z tego że jedna szwaczka uszyje 3 sukienki w jeden dzień
następnie pomnóż 3 przez 8 (3•8=24)jedna szwaczka uszyje przez 8dni 24 sukienki
Teraz dzielimy 1200 sztuk sukienek przez 24 sukienki które jedna szwaczka uszyje przez 8dni(1200 : 8 = 50)
50-40=10
Odp Potrzebne jeszcze jest 10 szwaczek
4 4 4