Jesienią Magda chciała kupić rower. W sklepie była akurat posezonowa obniżka cen: Wszystkie towary tańsze o 12%. Magdę zainteresował rower, którego cena bez obniżki wynosiła 850zł.
Spytała sprzedawcy, ile wybrany przez nią rower może kosztować wiosną. Sprzedawca nie potrafił wprawdzie podać dokładnej ceny, ale powiedział, że prawdopodobnie będzie ona około 20% wyższa niż cena roweru przed Jesienną obniżką.

a) Ile Magda zapłaci za ten rower, kupując go jesienią?
b)Jaka przypuszczalnie byłaby jego cena wiosną?
c) Czy opłaca się Magdzie włożyć 850 złotych na sześć miesięcy do banku na konto oprocentowane 10% w stosunku rocznym i wiosną kupić rower? Ile by na tym zyskała albo straciła?

2

Odpowiedzi

2010-03-25T20:06:10+01:00
A)850zł-12%=cena roweru po obniżce
12% z 850=102
850-102=748=cena roweru po obniżce

b)850zł+20%=cena roweru wiosną
20% z 850=170
850+170=1020=cena roweru wiosną

c)10%-rok
1/2roku-5%
850+5%=850+42.5=892.5-zysk razem z wyłożoną kwotą o 6 miesiącach

892.5-1020=-127.5

Straciła by 127.5 zł
5 3 5
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-25T20:20:28+01:00
A)850+12%- cena roweru po obniżce
10%=850:10=85
1%=850:100=8,5
8,5*2=17
85+17=102
850-102=748zł
odp: Magda kupując rower jesienią zapłaci 748zł

b)850+20%
10%=850:10=85
20%=85*2=170
850+170=1020zł
odp: rower wiosną będzie kosztował 1020zł

c)850+(10%:2)- po oprocentowaniu
850+5%=850:100=8,5
8,5*5=42,5
850+42,5=892,5
1020-892,5=127,5zł
odp: Magda straci 127,5 zł
9 5 9