Oblicz wartość liczbową wyrażenia algebraicznego
a)2x-3xy dla x= -1 , y=3
b)(6a+b) - (a-2b) dla a=-3,b=1

wyłącz wspulny czynnik poza nawias
a) 4a-4b=
b) 15xy-25x=
c) -4xy + 8xyz - 2xy=
d) 7 x(do sześcianu) y (do kwadratu) z (do piątej) - 14 x (do kwadratu) y (do sześcianu) z (do kwadratu)=

3

Odpowiedzi

2010-03-25T20:02:07+01:00
2*(-1)+3*(-1)*3=-2+(-6)=-8

b)(6*(-3)+1)-(-3-2)=-17+5=-12



a)4a-4b=4(a-b)
15xy-25x=5x(3y-5)
-4xy+8xyz-2xy=-2xy(2-4z+1)
1 5 1
2010-03-25T20:02:39+01:00
A) 2*(-1) - 3*(-1)*3=-2+9=7
b) (6*(-3)+1)+(1+6)=-17+7=-10
a) 4(a-b)
b) 5x(3y-5)
c) -2xy(2-4z)
2010-03-25T20:08:33+01:00
1.
a. (2*-1)-(3*-1*3)=-2--9=7
b. (6*-3+1)-(-3-2*1)=(-18+1)-(-3--2)=-17--1=-16

2.
4(a-b)
5x(3y-5)
2xy(-2+4z-1)
7x do kw. y do kw. z do kw.(x*z do sześc.- 7y) chyba

tego ostatniego na 100% nie jestem pewna ;)