Z pola doświadczalnego zebrano razem 1800 kg warzyw: ziemniaków, buraków i kapusty. Ziemniaków było 5 razy więcej niż buraków , a kapusty o 120kg więcej niż buraków. Ile kg każdego warzywa zebrano ?
obliczenia z jedną niewiadomą proszę. :))

2

Odpowiedzi

2010-03-25T20:31:49+01:00


ziemniaki: 5x = 5*240=1200 kg
buraki: x = 240 kg.
kapusta: x+120 = 240+120=360 kg.
razem 1800 kg.

7x=1800-120
7x=1680 |: 7
x= 240 kg.
sprawdzenie 1200+360+240=1800kg.
odp. zebrano 1200kg ziemniaków, 240 kg buraków i 360 kg kapusty.
2010-03-25T20:33:21+01:00
X - ilosc buraków
5x- ilosc ziemniaków
x+120- ilość kapusty

x+5x+x+120=1800
7x=1680/7
x=240

240 - buraki
5*240=1200 - ziemniaki
240 + 120 = 360 - kapusta