Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-03-25T20:32:34+01:00
X - wiek Edka
3+x - wiek Ewy
x-3 - wiek Ali

x + 3 + x = 29
2x = 26 / :2
x = 13

Wiek Edka = x = 13
Wiek Ewy = 3+x = 3+13 = 16

WIEK ALI = x - 3 = 13-3 = 10

Alicja ma 10 lat.
1 5 1
2010-03-25T20:36:55+01:00
X - wiek ali
x+3 - wiek edka
x+3+3 - wiek ewy
ewa i edek razem mają 29 lat więc
x+3+x+6=29
2x=20
x=10 - ala
10+3=13 - edek
10+6=16 - ewa
  • Użytkownik Zadane
2010-03-25T20:37:00+01:00
X - edek
x-3 - ala
x+3 - ewa

x+x+3=29
x+x=29-3
2x=26/:2
x=13
edek - 13 lat
ala - 10 lat
ewa - 16 lat