Z 6 klasy podstawówki !
3 dysyć prostych zadań z matematyki ;)
Proszę o pomoc ; )
I obliczenia
Zad 1
Marcin z Artuem wyjeżdżają na kolonie 29 czerwca o godzinie 21.45 a na miejscu bedą 30 czerwca o godzinie 12.30. Jak długo bedzie trwać podróż ?

Zad 2
Czy woda z pięciu 10 litrowych wiader napełni naczynie o wymiarach 40cm na 50 cm na 40 cm (Proszę o obliczenie ) ?

Zad 3
Ola zaoszczędziła 15,80 zł, Kinga o 3,90 zł mniej, a Marysia dziesięć razy więcej niż Ola i Kinga razem. Ile zaoszczędziły wszystkie dziewczynki razem ?

2

Odpowiedzi

2010-03-25T20:47:57+01:00
1.

11 godz 45min

2.

40*50*40=48000cm3 48000cm3=48dm3

Odp.tak napełni

3.

15.80-3,90=11,90---- kinga

15,80+11,90=27.70

27,70*10=277

277+27,70=304,70
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-25T20:53:34+01:00
Zad1
wyjazd 29 VI godz 21.45
przyjazd 30 VI godz 12.30
29 VI - 2godz 15 min
30 VI - 12godz 30min
razem 14godz 45 min

zad2
v - objętość naczynia
V= 40cm * 50cm * 40cm
V=80000cm3
1000cm3 = 1litr
V=80l
objętość wiader 10l *5=50l
odp: woda z 5 wiader nie napełni naczynia

zad3
15,80zł - oszczdności oli
15,80zł - 3,90zł=11,90zł - oszczędności kingi
10(15,80zł + 11,90zł)=10*27,70zł=277zł - oszczędności marysi
razem dziewczynki mają
15,80zł + 11,90zł + 277zł=304,70zł