Zad 1.
W szkole Podstawowej nr.14 uczy się 930 uczniów. Liczba dziewcząt stanowi 86% liczby chłopców. Oblicz, ilu chłopców o ole dziewcząt uczy się w tej szkole.

Zad 2.
W stawie pana Ludwika pływają grube ryby, a także płotki i leszcze. Grube ryby stanowią 5% wszystkich ryb, a płotki - 80% pozostałych. Leszczy w tym stawie jest 38. Ile grubych ryb pływa w tym stawie?

Zad 3.
W fabryce Cudne Rzeczy wyprodukowano 1000 rzeczy, w tym niestety 8% bubli. Ile naprawdę cudnych rzeczy (bez braków) trzeba dodatkowo wyprodukować, by nie przekroczyć normy, tzn. by braków było tylko 5%?

2

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-03-25T20:48:25+01:00
Zad1.
x-liczba chłopców
86%x-liczba dziewcząt

x+86%x=930
1.86x=930/:1,86
x=500-chłopcy

0,86*500=430-dziewczęta

odp.w szkole uczy się 500 chłopców i 430 dziewcząt

zad2.

grube ryby-5%x
płotki-80%y

y=95%*x

20%y=38
0,2y=38 /:0,2
y=190-płotki+leszcze

190=95%
x=100%

190=95%x
0,95x=190 /:0,95
x=200

5%*200=10


Odp. W stawie pływa 10 grubych ryb.

zad3.

(1000+x) * 0,05 = 80
50+0,05x = 80
0,05x = 80-50
0,05x = 30
x = 30/0,05
x = 600

sprawdzamy:
1000 (tyle wyprodukowano ogółem) +600 (tyle bez braków trzeba dodać) = 1600 (tyle będzie razem po doprodukowaniu dodatkowo 600 cudnych rzeczy)
80 (tyle jest wybrakowanych rzeczy)
x% = (80 : 1600) * 100 = 5%

trzeba dodatkowo wyprodukować 600 rzeczy bez braków
1 5 1
2010-03-25T20:51:45+01:00
1.x-chlopcy
86%x=86/100x
x+86/100=930
1 86/100x=930/: 86/100 * 100/86 (skróci sie)100:2=50 186:2=93
x=46500/93=500 copcow
930-500=430 dziewczyn

2.leszcze 38
grube ryby 5x=0,05x
plotki 0,8(0,95x)
razem x

0,05x+0,8(0,95x)+38=x
0,05x+0,76x+38=x
0,81x+38=x/-0,81
0,19x=38/0,19
x=200

5/100*200=10

grybych ryb plywa10.

3.1000-db rzeczy
8%*1000-buble
5%*1000=norma
x-ile trzeba doprodukowac

(1000+x)=5%=1000*8%
50+0,05x=80
5x=3000/5
x=600

trzeba doprodukowac 600 zabawek.
1 5 1