1. Koń pociągowy waży około 700 kg. Taki koń jest średnio o 13% lżejszy od łosia, a o 40% cięższy od niedźwiedzia brunatnego. Oblicz ile waży łoś, a ile niedźwiedź brunatny?

2. Spodnie są o 60% droższe od kamizelki, a o 20% tańsze od marynarki. Marynarka kosztuje 200zł. Ile kosztuje kamizelka?

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-29T19:45:16+01:00
1. 700*13%=700*0,13=91

700+91=791

791kg- tyle waży łoś

700*40%=700*0,4=280

700-280=420

420kg-tyle waży niedźwiedź brunatny

2.200*20%=200*0,2=40

200-40=160

160 zł- tyle kosztują spodnie

160*60%=160*o,6= 96

160-96=64

64zł- tyle kosztuje kamizelka

mam nadzieje ze pomogłam :)
1 5 1
2009-10-29T19:46:03+01:00
Łoś - 700kg x 13/100 = 91kg 700kg+91kg=791kg
niedzwiedz -700kg x 40/100=280kg 700kg-280kg=420kg

Zad.2
koszt spodni - 200zł x 20/100= 40zł 200zł+40zł=240zł
koszt kamizelki - 240zł x 60/100=144zł 240-144zł=136zł

czyli odp.:136zł
1 5 1
2009-10-29T19:55:37+01:00
Zad.1 13/100 * 700=9100/100=91
Waga łosia = 700kg+91kg=791kg
40/100*700=28000/100=280kg
Waga niedźwiedzia=700kg-280kg=420kg


Zad.2 20/100*200=4000/100=40zł
Cena spodni=200zł-40zł=160zł
60/100*160=9600/100=96zł
Cena kamizelki= 160zł-96zł=64zł
1 5 1