Korzystając z prawa rozdzielności mnożenia względem dodawania (odejmowania) , wykonaj mnożenia , a następnie zredukuj wyrazy podobne i oblicz wartości wyrażeń dla podanych liczb.
a) 2(x+y) - 3(2x-2y) dla x= -2 i y= 6
b) -3(2a +b - 1) + 2(2a + 2b) dla a= -1 i b= -7

2

Odpowiedzi

2010-03-25T22:20:20+01:00
A) 2(x+y) - 3(2x-2y) dla x= -2 i y= 6

2x+2y-6x+6y=-4x+8y

(-4)*(-2)+8*6=8+48=56

b) -3(2a +b - 1) + 2(2a + 2b) dla a= -1 i b= -7

-6a-3b+3+4a+4b=-2a+b+3

(-2)*(-1)+(-7)+3=2+(-7)+3=5+(-7)=(-2)
2 5 2
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-25T22:22:03+01:00
A) 2(x+y) - 3(2x-2y)
dla x= -2 i y= 6

2x+2y-6x+6y = 8y-4x,

podstawiamy:
8*6 - 4*(-2) = 48+8 = 56


b) -3(2a +b - 1) + 2(2a + 2b)
dla a= -1 i b= -7

-6a-3b+3+4a+4b = -2a+b+3,

podstawiamy:
-2*(-1)+(-7)+3 = 2-7+3 = -2
1 5 1