Równania i Nierówności Zegar z kukułką waży 5,5kg.Kukułka jest o 5kg lżejsza od zegara . Ile waży zegar.Ile waży zegar,a ile kukułka ?? Dane szukane TEŻ !!!!!! Zad 4/180 str zdjęcie podręcznika z jakiego jest zadanie POZDRO !!! xDDD

3

Odpowiedzi

2010-03-26T14:02:49+01:00
X + 5 - waga zegara z kukułką
x - waga kukułki

x + x + 5 = 5,5
2x + 5 = 5,5
2x = 5,5 - 5
2x = 5 /:2
x = 0,25 - waga kukułki

5 + 0,25 = 5,25 - waga zegara

Spr. 5,25 + 0,25 = 5,50kg.

Odp. Kukułka waży 0,25kg. a zegar 5,25.


Pozdrawiam:)
1 5 1
2010-03-26T14:04:18+01:00
X- waga kukułki
x+5 waga zegara

x+5=5,5
x=0,5
kukułka waży 0.5kg
zegar waży 5kg

Pozdrawiam
1 5 1
2010-03-26T14:05:46+01:00
Dane : Szukane :
Zegar z kukułką - 5,5 kg zegar - ?
Kukułka - 5 kg mniej
Zegar - ?


Obliczenia :
5,5 kg - 5 kg = 0,5 kg (pół kilo) ----> kukułka
Zegar 5 kg !

odp. Zegar waży 5 kg , a kukułka waży 0,5 kg ! .
1 5 1