Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-03-26T14:38:30+01:00
Tygrys - duży, drapieżny ssak łożyskowy z rodziny kotowatych, wielkociš ustępuje jedynie niektórym niedwiedziom. Dorosłe samce osišgajš ponad 300 kg masy ciała przy ponad 3 m całkowitej długoci. Doskonale skacze, bardzo dobrze pływa, poluje zwykle samotnie.

Lew - duży, mięsożerny ssak lšdowy z rodziny kotowatych, drugi po tygrysie-co do wielkoci - wród czterech ryczšcych, wielkich kotów. Jedyny kot żyjšcy w zorganizowanych grupach socjalnych, zaliczany do tzw. wielkiej pištki Afryki- pięciu najbardziej niebezpiecznych zwierzšt afrykańskich.
2 5 2
2010-03-26T14:40:28+01:00
Http://bi.gazeta.pl/im/1/4990/z4990941X.jpg - Lew .
http://fotogalerie.pl/fotki/upload/27/41/89/2741891172082143746.jpg - Żyrafa .
http://www.fotosafari.pl/zebra-pl_pliki/image007.jpg - Zebra .
http://www.zoo-safari.com.pl/UserFiles/image/Zmierzyna/image017.jpg - Struś .
Tu masz zdjęcia możesz sobie wydrukowac a potem do poszczególnych zwierząt .. no np. piszesz na google zebra i ci tam wszystko wyskakuje :).
2 5 2
2010-03-26T15:08:33+01:00
Słoń afrykański - jest największym i najcięższym zwierzęciem żyjącym na lądzie. Masa jego ciała dochodzi do 7 ton. (czyli więcej niż masa sześciu samochodów), a wysokość - do 4 m. Pomimo swego ciężaru jest bardzo delikatny. Żywi się roślinami. Słonie żyją stadnie. Samice troskliwie opiekują się słoniątkami.

Hipopotam - zamieszkuje tereny w pobliżu rzek i jezior. Mimo, że masa jego ciała dochodzi do 4,5 ton, jest dobrym pływakiem i nurkiem. Większą część dnia spędza w wodzie, wynurzając z niej jedynie uszy, oczy i nos. Lubi też wygrzewać się w słońcu. Nocą wychodzi na brzeg, aby zdobyć pożywienie.

Krokodyl - żyje wzdłuż rzek i jezior. Długość jego ciała dochodzi do 7m. Jest drapieżnikiem mięsożernym. Posiada doskonały słuch i wzrok. W wodzie porusza się zwinnie i szybko. Krokodyle są bardzo troskliwymi rodzicami. Żyją nawet do 100 lat.

Wielbłąd jednogarbny (dromader) - jest afrykańskim zwierzęciem domowym. Przystosowany jest do życia na pustyni - w swoim garbie magazynuje zapasy tłuszczu, z których korzysta przy braku pokarmu; bez wody może obyć się do dwudziestu pięciu dni. Żywi się roślinami.

Nosorożec - to duże, ciężkie zwierzę, którego ciało pokrywa opancerzona skóra, chroniąca go przed napastnikami. Do obrony służą mu także ostre rogi. Ma dobry węch, ale słaby wzrok. Zamieszkują dżungle i sawanny. Żywi się roślinami, głównie trawą.

Zebra równikowa - jest krewniaczką konia. Żyje w niewielkich stadach na sawannach. Jej pręgowate ubarwienie czyni ją mniej widoczną wśród traw, co powoduje, że łatwiej jest jej ukryć się przed wrogiem. Jest zwierzęciem czujnym i szybkim. Napadnięta, broni się odważnie, kopiąc napastnika.

Marabut - to duży silny ptak. Posiada masywny dziób i zwisający u dołu szyi "worek" skórny. Gniazda zakłada na drzewach. Żyje pojedynczo lub w małych grupach. Jest wszystkożernym. W niewoli łatwo się oswaja.

Lew - uważany jest za króla zwierząt. Należy do rodziny kotów. Lew samiec ma wokół szyi gęstą, wielką grzywę. Małe lwiątka długo są po urodzeniu niedołężne i potrzebują opieki rodziców. Lwy polują na inne zwierzęta, często większe od siebie. Żyją w rodzinach.

Struś afrykański - jest największym ptakiem na Ziemi - jego wysokość sięga 2,5 m. Nie potrafi latać za to bardzo szybko biega, nawet z prędkością 65 km na godzinę. Dla ułatwiania sobie trawienia połyka kamienie. Strusie znoszą największe jaja spośród wszystkich ptaków.

Żyrafa - jest najwyższym zwierzęciem na świecie. Jej wysokość sięga 6 m, a więc drugiego piętra. Żywi się głównie pędami i liśćmi drzew, zwłaszcza akacji. Może zrywać je dzięki długiej szyi. Cętki na ciele żyrafy pomagają jej w ukryciu się przed drapieżnikami, gdyż schowana wśród drzew jest mniej widoczna.

Fenek - to mały lisek pustynny. Charakteryzuje się dużymi uszami, które chłodzą jego ciało. Upalne dni spędza w podziemnych norach, aby uniknąć nagrzania słońcem. Poluje nocą. Ma dobry słuch.

Goliat - to duży chrząszcz o pięknym, kolorowym ubarwieniu. Zamieszkuje południową i równikową Afrykę.

Gepard - to cętkowany, smukły kot o długich i silnych kończynach. Jest najszybszym zwierzęciem lądowym. Goniąc za zdobyczą, może osiągnąć prędkość ponad 100 km na godzinę. Zamieszkuje sawanny.

Hiena cętkowana - jest mięsożernym drapieżnikiem. Prowadzi nocny tryb życia. Hieny żyją w stadzie, na którego czele stoi samica. Często określa się je śmiejącymi hienami, gdyż wydają głos zbliżony do śmiechu.

Kameleon - to żyjąca wśród gałęzi drzew jaszczurka Posiada umiejętność zmiany barwy swojej skóry i dostosowania jej do koloru otoczenia, w którym przebywa. Ma niezwykle rozciągliwy język, który służy do chwytania owadów. Wypatrując ofiary, może patrzyć jednym okiem w jedną, a drugim w inną stronę.

Gazela - to drobna antylopa. Zamieszkuje sawanny i trawiaste tereny wschodniej Afryki. Posiada smukłą budowę ciała. Jest zręczna i szybka. Ma rogi, których nie zrzuca, tak jak niektóre zwierzęta co roku.

Goryl - jest największą małpą na świecie. Jego wzrost może sięgać 2 m. Żyje w rodzinach, dużo czasu spędzając na zabawach z dziećmi. Choć potrafi wspinać się po drzewach, większość czasu spędza na ziemi. Pomimo groźnego wyglądu jest zwierzęciem łagodnym.
2 3 2