Z tego samego miasta w tym samym kierunku wyruszyły jednocześnie samochód osobowy i cieżarowy. Samochód osobowy jechał ze srednia prędkością 72km/h a ciezarowy z 50 km/h . Jaka będzie odległosc między nimi po 4 godzinach jazdy.>?

2

Odpowiedzi

2010-03-26T15:57:33+01:00
Osobowy
72*4=288km
w ciagu 4h przejedzie 288km

ciężarowy
50*4=200
przejedzie 200km

odległosć - 288-200=88

odp.odległośc po miedzy nimi po 4h wynosi 88km:]
2010-03-26T15:58:07+01:00
S. os.
72 km w 1h
144 km w 2 h
288 km w 4 h
s. cież.
50 km w 1h
200 km w 4 h

288-200=88
odp po 4h jazdy bedzie pomiedzy nimi 88 km