Boisko szkolne ma wymiary 40m na 20m. Dwóch uczniów biegło wokół niego ze stałą prędkością Pierwszy w czasie 2 min okrążył boisko 18 razy, drugi w czasie półtorej minuty okrążył boisko 15 razy. Który z uczniów biegł szybciej? proszę o uzasadnienie, będę zobowiązany =)

2

Odpowiedzi

2010-03-26T16:46:08+01:00
Ob=40×2+20×2=80+40=120[m]
V=s÷t
V1=2,160÷2=1,08 km/min
V2=1,800÷1,5=1,2km/min

1,2>1,08

s1=18×120=2160[m]
s2=15×120=1800[m]
Odp: Chłopiec który przebiegł 15 razy biegł z szybszą prędkością niże ten co przebiegł 18 razy .
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-26T16:49:43+01:00
Obwód boiska - 2.40+2.20=120,

s₁-droga chłopca który biegł 2 min
t₁-czas chłopca który biegł 2 min
V=s/t
v¹-prędkość chłopca który biegł 2 min

s₁=120×18=2160m
t¹-120s
V₁=2160/120s=18m/s

s²-droga chłopca który biegł półtora min.
t₂-czas chłopca który biegł półtora min.
V₂-prędkość chłopca który biegł półtora min.

s₂=120×15=1800m
t₂=90s
V₂=1800/90=20m/s

20m/s>18m/s

odp. Chłopiec który obiegł 15 razy boisko biegł szybciej.