Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-03-26T17:53:08+01:00
X³-12x²+x-12=0
x³+x-12x²-12=0
x(x²+1)-12(x²+1)=0
(x-12)(x²+1)=0
x=12
2010-03-26T17:55:35+01:00
X³-12x²+x-12=0
x²(x-12)+(x-12)=0
(x-12)+(x²+1)=0
x-12=0 x²+1=0
x=12 x²= -1
równanie sprzeczne gdyż liczba podniesiona do kwadratu nie może dać wyniku ujemnego, dlatego x wynosi 12:)
2010-03-26T17:55:38+01:00
X³-12x²+x-12
(x³+x)+(-12x²-12)
x(x²+1)-12(x²+1)
(x²+1)(x-12)

x²+1=0 ---> równanie sprzeczne
x-12=0
x=12

Odp. Rozwiązaniem równania jest x=12