Chłopiec jedzie z prędko0ścią 20 km/h pokonując trasę 50 km. W jaim czasie ją pokonał ? Czy to możliwe?


2. Mama kupiła 50 kg orzechów. 20% dała bratu, 30% dała siostrze, 25% zostawiła dla siebie i taty. Ile kilogramów otrzyma Ania?

3

Odpowiedzi

2010-03-26T18:06:02+01:00
1))20 km - h
50 km - x
20x=50
x=2,5 h

2)) 50*20%= 10
50*30%= 15
50*25%= 12,5
50-10-15-12,5= 12,5, czyli 25%
2010-03-26T18:09:15+01:00
2. 50*20%
50*0,2=10 - tyle dała bratu
50*0,3=15 - tyle dostała siostra
50*0,25=12,5 - tyle zostawiła sobie i tatowi
a ania otrzymała

20%+30%+25%=75%
100%-75%-25%

50*0,25=12,5 kg
  • Użytkownik Zadane
2010-03-26T18:11:34+01:00
1.
20km/h
V=s/t
20km/h=50km : t
t=50km : 20km/h
t=2,5h

odp. Pokona to w czasie 2 godzin 30minut. I jest to możliwe.

2.
brat :
50kg - 100%
x - 20%

x=50kg * 20% : 100%
x= 10kg
siostra :
50kg - 100%
x - 30%

x= 50kg * 30% : 100%
x= 15kg

tata i mama

50kg - 100%
x - 25%

x= 50kg * 25% : 100%
x= 12.5kg

50kg= 12.5kg + 15kg + 10kg + xkg
x= 50kg - 12.5kg - 15kg - 10kg
x=12.5

odp. Ania otrzymała 12.5kg orzechów.