Odpowiedzi

2010-03-26T18:11:21+01:00
0,6+x/:2 = x+1 /*2
1,2+x=2x+2
x-2x=2-1,2
-x=0,8 /*(-1)
x=-0,8
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-26T18:14:39+01:00
0,6+x/:2 = x+1
czy na pewno dobrze jest ten przykład przepisany?

jeśli to ma byś tak:
0,6+x/2 = x+1
to proszę:

0,6+x/2 = x+1 | * 2
0,6 + x = x + 1
0,6 - 1 = x - x
- 0,4 = 0
rozwiązanie nieprawidłowe.
2010-03-26T18:59:54+01:00
0,6+x/2 = x+1 //mnożymy obydwie strony przez 2
1,2+x = 2x+2 // przenosimy składniki na odpowiednie strony
2x-x = 1,2-2
x = -0,8

Jeżeli jest błąd w przepisaniu treści i jeżeli ułamek po stronie prawej ma postać (0,6+x)/2, wtedy:
(0,6+x)/2 = x+1 //mnożymy obydwie strony przez 2
0,6 + x = 2x+2 // przenosimy składniki na odpowiednie strony
2x-x = 0,6-2
x = -1,4