Odpowiedzi

2010-03-26T22:36:25+01:00
N(+V)+1E->N(+IV)/*6
I(-I)-6E-->I(+V)
6N(+V)+6E-->6N(+IV)
I(-I)-6E-->I(+V)

6HNO3+HI-->6NO2+HIO3+3H2O
2010-03-26T23:13:41+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
6HNO3 + HI---> 6NO2 + HIO3 + 3H2O

6N(+V) + 6e---->6N(+IV)
I(-I) - 6e---->I(+V)
Utleniacz: HNO3
Reduktor: HI
1 5 1