Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-27T14:05:27+01:00
Przepis na szczura z cynamonem. xD

2 surowe szczury
2kg cynamonu
kubek wody
jabłka lub gruszki
pieprz/sól
szczypior

surowe szczury usmażyć. Dodać 2kg cynamony mieszając szczury. Pokroić szczypiorek i dodać do ugotowanych gryzoni .Wyjąć szczury na miskę. Ugotować jablka i dodać je do potrawy. Gotować do wrzenia. Wyjąć na talerz i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego.!

haha. Mi się podoba
Smacznego i liczę na naj
Alexandra1212
xD
2010-03-27T14:06:24+01:00
PRZEPIS NA CHLEB
Składniki:
1 litr mocno ciepłej wody - aby nie za łatwo było wsadzić łapkę (ok. 50° C)
50 g świeżych drożdży
1 kg mąki zwykłej (pszennej) z dodatkiem otrąb LUB opcjonalnie mąka razowa wymieszana ze zwykłą
1 czubata łyżka soli
2-3 łyżki stołowe oliwy
olej lub (w wersji lakto-wege) masełko do wysmarowania foremek (2 wąskie, 30-40cm) i bułka tarta do ich posypania

ew. dodatki, np. pestki słonecznika, sezam lub kminek
Przygotowanie:
Do dużego gara (4l) wlewamy mocno ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże przez mieszanie ich łapką. Wsypujemy inteligentnie mąkę, żeby się nie ufyflunić i też mieszamy ją łapką. Wsypujemy (wcześniej odmierzoną, żeby nie uwalać rozczynem solniczki) czubatą łyżkę (stołową) soli, wlewamy (jedno dobre chluśnięcie) na oko oliwę (pewnie ze dwie-trzy łyżki stołowe). Odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.

W tym czasie nie leniuchujemy tylko:

- smarujemy dwie foremki masełkiem (lub olejem) i posypujemy bułką tartą (tylko solidnie, żadnej fuszerki - mnie raz chlebuś przywarł jednym bokiem podczas wyjmowania i skórka odlazła od miąższu)

- ustawiamy piekarnik z termoobiegiem na 250° C na parę minut.

Do nagrzanego piekarnika wstawiamy chlebek na 45 min. W połowie czasu pieczenia można okryć folią wierzch chlebków, żeby skórka się nie spaliła. Podobny efekt uzyskuję przez postawienie foremek na najniższym poziomie.

UWAGI OD ADMINA:

Powtarzają się pytania o temperaturę pieczenia, więc na podstawie komentarzy wyjaśniam:
- najpierw rozgrzewamy piekarnik do 250° C
- kiedy już jest nagrzany, wkładamy chleb i zostawiamy np. na 10 minut
- zmniejszamy temp. do 180-200° C (większość osób preferuje chyba 200°) i pieczemy ok. 45 min. lub aż chleb będzie wystarczająco rumiany.
I jeszcze jedno: nie jest konieczne posiadanie piekarnika z termoobiegiem.
Wskazówki i uwagi:
Ciasto przed włożeniem do formy jest rzadkie!!!
Do foremek sie je WLEWA!!! :D

W czasie wzrostu (przed wstawieniem do pieca) powinno zwiększyć swą objętość 2-2,5-krotnie. W piekarniku o następne 50-80%.

To, że ciasto jest rzadkie, nie przeszkadza mu pięknie wyrosnąć z garścią ziaren słonecznika czy sezamu.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2003-10-30
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podala Fiona