0,4+0,25x=-2


jedna druga x-4=x-6


x-5=jedna trzecia x+1


(w liczniku) 2x+3 (w mianowniku) 5=(w liczniku) 2-x (w mianowniku) 3 (za ułamkiem) -x


(w liczniku) x+1(w mianowniku)2 za ułamkiem minus (następny ułamek) czyli w liczniku x-1 (w mianowniku) 3 =jedna czwarta

koniecznie obliczenia

2

Odpowiedzi

2010-03-27T13:29:22+01:00
0,4+0,25x=-2
x=-9,6

jedna druga x-4=x-6
x=0,25

x-5=jedna trzecia x+1
x=jedna dziewiąta

(w liczniku) 2x+3 (w mianowniku) 5=(w liczniku) 2-x (w mianowniku) 3 (za ułamkiem) -x
x=jedna dwunasta


(w liczniku) x+1(w mianowniku)2 za ułamkiem minus (następny ułamek) czyli w liczniku x-1 (w mianowniku) 3 =jedna czwarta
x=4 i trzy czwarte


Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-27T13:43:38+01:00
0,4+0,25x=-2
0,65x = -2 /: 0,65
x = -2 : 65/100
x = -200/100 x 100/65
x = -200/65
x = -3 5/65
x = -3 1/13

jedna druga x-4=x-6
1/2x - 4 = x - 6
1/2x - x = - 6 + 4
-1/2x = -2 /: (-1/2)
x = -2 x (-2/1)
x = 4


x-5=jedna trzecia x+1
x - 5 = 1/3x + 1
1/3x + 1 = x - 5
1/3x - x = -5 - 1
-2/3x = -6 /: (-2/3)
x = -6 x (-3/2)
x = 9

(w liczniku) 2x+3 (w mianowniku) 5=(w liczniku) 2-x (w mianowniku) 3 (za ułamkiem) -x
2x + 3 / 5 = (2 - x / 3) - x
3(2x + 3)/ 15 = 5(2-x) /15 - x
-x = (6x + 9)/15 - (10-5x)/15
-x = (11x - 1) /15
-x - 11/15x = -1/15
-14/15x = -1/15 /: (-14/15)
x = (-1/15) x (-15/14)
x = 1/14




(w liczniku) x+1(w mianowniku)2 za ułamkiem minus (następny ułamek) czyli w liczniku x-1 (w mianowniku) 3 =jedna czwarta

(x + 1 / 2 ) - (x -1 / 3) = 1/4
(3x + 3) /6 - (2x -2)/6 = 1/4
(3x +3 -2x + 2)/6 = 1/4
(x+5 )/6 = 1/4
x/6 + 5/6 = 1/4
x/6 = 1/4 - 5/6
x/6 = 3/12 - 10/12
x/6 = -7/12 /:1/6
x = (-7/12) x 6/1
x = -7/2
x = -3 i 1/2