Odpowiedzi

2010-03-27T13:34:22+01:00
Pan Tomasz: 4 * 7,2 g = 28,8 g
Żona Pana Tomasza: 1 * 7,2 g= 7,2 g
Razem: 28,8 g + 7,2 g =36 g
540 g :36 g=15
Odp. miód starczy im na 15 dni.
38 4 38
2010-03-27T13:35:37+01:00
4*7,2=28,8g
28,8+7,2=36g

540g:36g=15

odp. wystarczy na 15dni
12 4 12
  • ZuZX
  • Rozwiązujący
2010-03-27T13:36:15+01:00
Jedna łyżeczka miodu waży około 7,2g. pan tomasz wypija codziennie szklanke wody z 4 łyżeczkami miodu a jego żona z 1 łyżeczką. Na ile dni wystarczy im słoik zawierający 540g miodu

1 dzień p. Tomasz - 4 * 7,2g = 28,8g
1 dzień żona - 7,2g
Razem 1 dzień - 28,8 + 7,2 = 36 g

540/36 = 15

Odp: Słoik miodu starcza im na 15 dni.
16 4 16
4*7,2=28,8g 28,8+7,2=36g 540:36g=15 odp. wystarczy na 15dni