Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-27T15:54:18+01:00
Zad 1.
a) (1- 2x )²= 2x - x² +1
4x²-4x+1=2x-x²+1
4x²-4x+1-2x+x²-1=0
5x²-6x=0
x(5x-6)=0
x=0 lub x=6/5

b) 3x² - x - 2 >0
Δ=1+24=25
x=-1 i x=⅔
x∈(-nieskonczoności: -1) u (⅔: + nieksonczoności)

c ) 4x² ≤ 1
x²≤¼
x≤½ ∨ x≤-½

zad.2.
wyznacz wzór ogólny funkcji kwadratowej f, wiedząc że funkcja ma jedno miejsce zerowe x=-2 oraz f(0) = 3
f(x)=ax²+bx+c
f(x)=a(x+2)²
f(0)=a(0+2)²=3
4a=3
a=¾
f(x)=¾(x+2)²
1 5 1
2010-03-27T15:54:27+01:00
(1-2x)*=2x-x*+1
1-4x=2x-2x+1
-4x-2x+2x=1-1
-4x=0