1. Rodzice Ani kupili telewizor na 9 rat . Pierwsza rata stanowiła 1/8 całosci ceny i wynosiła 400zł.Nastepne 8 rat były spłacone z odsetkami i każda z nich wynosiła po 430 zł . Ile procent wiecej zapłacili rodzice Ani za telewizor?

2. Ala musi przeczytać książke w ciagu trzech dni. Pierwszego dnia przeczytała 1/4 ksiażki , drugiego dnia 1/3 pozostałej czesci , a trzeciego ostatnie 52 strony. Ile stron miała ksiązka Ali ?

2

Odpowiedzi

2010-03-27T16:06:19+01:00
Zad.1

400zl=1/8 czyli1/1=3200zl
8*430=3440zl
3440+400=3840zl
3200/100=32=1%
3840-3200=640
640/32=20%

Zad.2

x- liczba stron w książce
1/4x- tyle Ala przeczytała I dnia
(x-1/4x)*1/3 - tyle Ala przeczytała II dnia
52- tyle przeczytała III dnia

1/4x+3/4x*1/3+52=x
1/4x+1/4x-x=-52
2/4x-x=-52
-2/4x=-52
-1/2x=-52 /:(-1/2)
x=104
Książka Ali ma 104 strony


Mam nadzieję że pomogłam :)
1 1 1
2010-03-27T16:16:41+01:00
1,
x-cena telewizora
1/8x=400
x=400*8/1
x=3200

400+8*430=400+3440=3840- cena telewizora wraz z odsetkami

3840-3200=640 - odsetki

3200-100%
640---x%
x=640*100:3200
x=20%
Rodzice Ani zapłacili za telewizor 20% więcej

2,
x- liczba stron w książce
1/4x- tyle Ala przeczytała I dnia
(x-1/4x)*1/3 - tyle Ala przeczytała II dnia
52- tyle przeczytała III dnia

1/4x+3/4x*1/3+52=x
1/4x+1/4x-x=-52
2/4x-x=-52
-2/4x=-52
-1/2x=-52 /:(-1/2)
x=104
Książka Ali ma 104 strony