Odpowiedzi

2010-03-27T18:02:17+01:00
2a+b=c;a
2a + b = c
teraz przenosimy wiadome na jedną stronę równania,jeśli coś przenosimy na drugą stronę to musimy zmienić znak
2a = c - b
żeby wyznaczyć z równania "a" to musimy równanie podzielić przez 2 (jedną i drugą stronę):
2a = c - b / : 2
a = (c - b) : 2
jeśli coś dzielimy to inaczej można to pomnożyć przez odwrotność:
a = (c - b) x 1/2
a = 1/2 x (c - b)
a = 1/2c - 1/2b

Myślę, że zrozumiałeś...
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-27T18:05:45+01:00

2a+b=c
2a = c-b (niewiadomą a zostawiasz po lewej stronie równania, pozostałe dane przenosisz na prawa stronę pamiętając o zmianie znaku, po lewej stronie było +b, jak przeniesiesz będzie -b, c zostaje po stronie prawej więc nie zmieniasz znaku)

2a = c-b /:2 (obie strony równania dzielisz przez 2)
a = (c-b)/2
lub możesz zapisać inaczej:
a = c/2 - b/2