Odpowiedzi

2010-03-27T18:24:00+01:00
X=ilość 5
12-x=ilość 4
¹/₁₂(5x+4(12-x))=4,75
5x+48-4x=57
x=57-48
x=9

12-9=3

Odp:Ma 9 piątek i 3 czwórki.

Licze na najlepsze:).
2010-03-27T18:26:55+01:00
Miała 9 piątek i 3 czwórki
9*5= 45 3*4=12 45+12=57 57/12= 4,75
2010-03-27T18:28:42+01:00
X-liczba piątek
y-liczba czwórek
12=x+y
4,75=(5x+4y):12

57=5x+4y
12=x+y /x -4

57=5x+4y /
-48=-4x-4y / +
___________
9= x
y=3

Odp. Ma dziewięć piątek i trzy czwórki