Odpowiedzi

2010-03-27T19:08:05+01:00
11/20 czyli 55% 2/5 to 40% czyli razem 95% zostaje 5% czyli skorupka.
bialko o wadze 60g wazy 60g XD wtedy całe jajko waży 60*100/55 czyli ok.109,09g wtedy zoltko wazy 43,63g (40% z 109,09) a skorupka wazy 5.45g (5% z 109,09)
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-27T19:11:48+01:00
11/20 z 60 g = 11/20 × 60 g = 11/1 ×3 g = 33/1 g = 33 g
2/5 z 60 g = 2/5 × 60 g = 2/1 ×12 g = 24/1 g = 24 g
60 g - (24 g +33 g )= 60 g - 57 g = 3 g

Odp.: Białko waży 33 g, żółtko 24 g, a skorupka 3 g .
6 3 6
2010-03-27T19:11:59+01:00
60g-waga jajka
11/20-białko kurze
2/5-żółtko
11/20x60g=33g-waga białka
2/5x60g=24g-waga żółtka
60g-[33g+24g]=60g-57g=3g-waga skorupki
Odp.:Białko jajka o wadze 60g waży 33g, jego żółtko 24g, a skorupka 3g