Odpowiedzi

2009-10-30T14:39:17+01:00
15 * 6 * 8 = 720 dm sześciennych - całe akwarium
15*6*2,8 = 252 dm sześciennych - wyparowało

Wyparowało 2,52 l wody.
2009-10-30T14:45:40+01:00
Obliczam objętość akwarium:
15dm*6dm*8dm=720 dm³
ilość wody w akwarium na początku= 720/2 dm³ = 360 dm³= 360 litrów
ilość wody w akwarium po kilku dniach :
15dm*6dm*2,8dm=252 dm³=252 l
wyparowało zatem:
360l-252l=108 litrów wody
odp. wyparowało 108 litrów wody
2009-10-30T14:57:54+01:00
V=15dm*6dm*8dm=720 dm³
720/2 dm³ = 360 dm³= 360 litrów
15dm*6dm*2,8dm=252 dm³=252 l
360l-252l=108 litrów wody wyparowało
odp. wyparowało 108 litrów wody