Odpowiedzi

2010-03-27T21:23:54+01:00
(a + b + c + d = 10
(a - b + c - d = -2
(a + b - c - d = -4
(a + b + c - d = 2

od pierwszego równania odejmujemy 4., od trzeciego również odejmujemy 4.:
(2d = 8 => d = 4
(a - b + c - d = -2
(-2c = -6 => c = 3
(a + b + c - d = 2

otrzymujemy:
(d = 4
(a - b + 3 - 4 = -2
(c = 3
(a + b + 3 - 4 = 2

(d = 4
(a - b = - 1
(c = 3
(a + b = 3

do 2. równania dodajemy 4.:
(d = 4
(2a = 2 => a = 1
(c = 3
(a + b = 3

otrzymujemy:
(d = 4
(a = 1
(c = 3
(1 + b = 3 => b = 2

jak masz pytania to pisz na pw
1 4 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-27T21:44:15+01:00
Rozwiązanie w załączniku. Pozdrawiam i liczę na naj
1 5 1
2010-03-27T21:53:42+01:00
A+b+c+d = 10
a-b+c-d = -2
a+b-c-d = -4
a+b+c-d = 2

z (1)
a = 10-b-c-d

do (2)
10-b-c-d-b+c-d = -2
-2b-2d = -12
-2b = -12+2d |:(-2)
b = 6-d

do (3)
10-(6-d)-c-d+(6-d)-c-d = -4
10-6+d-c-d+6-d-c-d = -4
-2c-2d = -4-6+6-10
-2c = -14+2d |:(-2)
c = 7-d

do (4)
10-(6-d)-(7-d)-d+(6-d)+(7-d)-d = 2
10-6+d-7+d-d+6-d+7-d-d = 2
-2d = 2-7-6+7+6-10
-2d = -8 |:(-2)
d = 4

c = 7-d
c = 7-4
c = 3

b = 6-d
b = 6-4
b = 2

a = 10-b-c-d
a = 10-2-3-4
a = 10-9
a = 1

a = 1
b = 2
c = 3
d = 4
1 1 1