W starej książce kucharskiej znalazłem przepis na placek z masą orzechową.

1.Ile funtów ważą wszystkie produkty potrzebne do przygotowania placka?
2.Jeden funt to około 400g. Czego potrzeba więcej do zrobienia placka: mąki czy cukru? ile dekagramów więcej?
3.Ile kg wazą wszystkie potrzebne produkty?

Przepis:
2/3 funta mąki
1/4 funta cukru,
2/5 funta masła
cały funt masy orzechowej,
4/9 funta konfitur
3 żółtka ale nie mniej niż 1/20 funta.

/kreska ułamkowa, np. 2/3 to dwie trezcie

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-28T07:31:43+02:00
1. wszystkie skladniki
2/3+1/4+2/5+4/9+1/20=18/27+25/100+60/100+12/27+5/100=
30/27+80/100=3000/2700+2160/2700=5160/2700=1,09 funta
2. 1 funt - 400g
2/3*400=800/3=266,7g
1/4*400=100g
potrzeba wiecej maki o 1,667 dag
3.
1 5 1