Odpowiedzi

2010-03-28T09:46:23+02:00

x - wszystkie dzieci

1/2x + 10%x + 20%x + 6 = x
0,5 x + 0,1x + 0,2x + 6 = x
0,8x + 6 = x
6 = x - 0,8x
6 = 0,2x /:0,2
x = 30
1 5 1
2010-03-28T09:50:57+02:00
X-liczba dzieci w piaskownicy
50%x= 0,5x - dzieci grające w piłkę
10%x=0,1x - dzieci biegające i krzyczące
20%x0,2x - dzieci skaczące w gumę
100%-50%-10%-20%=20%
20%x=0,2x - dzieci bawiące się w piaskownicy

0,2x = 6 |*10
2x=60 |:2
x=30
1 5 1
2010-03-28T09:55:15+02:00
X-liczba wszystkich dzieci -> 30
0,5x -l. dzieci grajacych w pilke -> 0,5*30=15
10%x=0,1x - liczba dzieci biegajaca bez celu -> 0,1*30=3
20%x=0,2x - liczba dzieci grajacych w gume -> 0,2*30=6
6 - liczba dzieci w piaskownicy

0,5x+0,1x+0,2x+6=x
0,8x-x=-6/:(-0,2)
x=60:2
x=30

15+3+6+6=30
30=30

wszystkich dzieci jest 30.
1 5 1