Wykonaj redukcję wyrazów podobnych:
a) 5ab-4a do potęgi 2 b do potęgi 2+8ab do potęgi 2+3ab-ab do potęgi drugiej-4a do potęgi drugiej b do potęgi drugiej=
b) 23a do potęgi 2 bc+10abc do potęgi drugiej-15a do potęgi drugiej bc-abc do potęgi drugiej+ 2a do kwadratu bc+abc do kwadratu=
c) 3+2xy-7x+8xy+1,2x-6+11xy-y do kwadratu+23x-8=

2

Odpowiedzi

2010-03-28T11:01:54+02:00
A) 5ab-4a<kw>b<kw>+8ab<kw>+3ab-ab<kw>-4a<kw>b<kw>=8ab-8a<kw>2b<kw>-7ab<kw>

b) 23a<kw>bc+10abc<kw>-15a<kw>bc-abc<kw>+2a<kw>bc+abc<kw>=10a<kw>bc+10abc<kw>

c)3+2xy-7x+8xy+1,2x-6+11xy-y<kw>+23x-8=-11+21xy+17,2x-y<kw>


<kw> - do potegi 2
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-28T11:18:47+02:00
a) 5ab-4a do potęgi 2 b do potęgi 2+8ab do potęgi 2+3ab-ab do potęgi drugiej-4a do potęgi drugiej b do potęgi drugiej=8ab-8a<do potęgi 2>+2b<do potęgi 2>+7ab<do potęgi 2>

b) 23a do potęgi 2 bc+10abc do potęgi drugiej-15a do potęgi drugiej bc-abc do potęgi drugiej+ 2a do kwadratu bc+abc do kwadratu=10a<kw>+3bc+10abc<kw>

c) 3+2xy-7x+8xy+1,2x-6+11xy-y do kwadratu+23x-8=-11+21xy+17,2x-y<do kwadratu>

3 3 3