Zad.14.
a)Proszek "Zwykły" podrożał o 5% i kosztuje teraz 21 zł.Ile kosztował przed podwyżką?
b)Po obniżce cen o 10% za kurtkę zapłacono 450 zł Ile kosztowała ta kurtka przed obniżką?

Zad.15.
Prawdziwki po ususzeniu tracą ok. 92% swojej masy. Ile kilogramów prawdziwków trzeba zebrać, aby otrzymać 1 kg grzybów suszonych?

Zad.16.
a)Lekcja w polskiej szkole trwa o 12,5% dłużej niż w szkole szwedzkiej.Ile minut trwa lekcja w Szwecji?
b)Lekcja w polskiej szkole trwa o 10% krócej niż w szkole brytyjskiej.Ile minut trwa lekcja w Wielkiej Brytanii?

Zad.17.
Za telewizor kupiony po 10% obniżce cen państwo Lenarowie zapłacili 1440 zł.Ile zaoszczędzili dzięki tej obniżce?

Zad.18.
Cenę garsonki przed sezonem podniesiono o 20%, a po kilku miesiącach obniżono o 10% i można było ją kupić za 270 zł.Ile kosztowała ta garsonka na początku?

Proszę o pomoc!
Możecie rozwiązać zadania pojedynczo...
Abym coś miała
i prosze o obliczenia
z góry dziekuję

3

Odpowiedzi

2009-10-30T16:29:04+01:00
A) 5% z 21zł
5%=0,05
0,05*21=1,05
21zł-1,05zł=19,95zł-tyle kosztował proszek przed podwyżką

b) 10% z 450zł
10%=0,1
0,1*450=45
450+45=495zł-tyle kosztowała kurtka przed obniżką
2009-10-30T16:32:35+01:00
Zad 14
a)
20 zł kosztował bo 20 + 5% = 21
500 zł bo 500 - 10 % = 450

zad 16
a)
40 bo 40 + 12,5 % = 45 min
b )
50 bo 50 - 10 % = 45 min



Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-30T16:47:21+01:00
A) 21zł : 105%= 0,2zł
1% to 0,2zł
0,2zł*100%=20zł
21-20= 1
ODP.:proszek zdrożał o złotówkę
b)450zł:90%=5zł
1% to 5zł
5zł*100%=500zł
ODP.: kurtka przed obniżką kosztowała 500złoty (pewnie Armaniego)
2.
1kg to 1000g
1000g /100%=10g
1% to 10g
92%*10=920g
1000g-920g=80g
1000g : 80g=12,5
ODP.: potrzebujemy 12,5kg
3
a) 45min : 100%= 0,45
1% to 0,45min
12,5%*0,45min=5,625
45 - 5,6=39,4min
b)45min : 100%= 0,45
1% to 0,45min
10%*0,45=4,5min
45min+4,5min=49,5min
4
1440:90%=16
16zł * 10%=160zł
zaoszczędzili 160zł
5 wybacz muszę spadać :/
przepraszam
4 4 4