Odpowiedzi

2009-10-30T16:36:33+01:00
65 * 60 % = 39
65 + 39 = 104 km/h - potrafi biec gepard
Gepard potrafi biec z prędkościa 104 km/h

104:100%=65:x
104x = 6500 /:104
x = 62,5 %

Zając biegnie wolniej od geparda o 62,5 %.
27 1 27
2009-10-30T16:36:58+01:00
100% - 65km.
60% - x

x = 60 x 65 / na dole 100 = 3 x 65 / na dole 5 = 3 x 13 / na dole (pod ułamkiem tak jak wcześniej) 1 = 36 km.

65 km - 36 km = 29 km. 100% - 60% = 40 %

Gepard może biec z prędkością 29 km/h. O 40% wolniej od zająca.
6 1 6
Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-30T16:41:50+01:00
65/100*60=39

65+39=104 [km/h]
Gepard biega z prędkością 104 km/h

104=100%
39=x
104x=3900%
x=37,5%

lub

39/104*100%=37,5%
Zając biega o 37,5% wolniej ; )
33 3 33