Odpowiedzi

2009-10-30T16:34:52+01:00
46+36+8=90[%]
modrzewie = 10%
5=10%

5:10=0,5
1%=0,5

8*0,5=4
Są 4 akacje ; ))
4 1 4
Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-30T16:43:06+01:00
Rozwiązanie:
Modrzewie stanowią 100%-(46%+36%+8%)=100%-90%=10% wszystkich drzew parku
Skoro 5 modrzewi to 10% (0.1)wszystkich drzew, więc w parku rośnie 50 drzew.
ilość akacji to 36% z 50 czyli 36%*50=0.36*50=18
odp. W parku rośnie 18 akacji
1 5 1
  • Użytkownik Zadane
2009-10-30T16:43:27+01:00
X->Ilość wszystkich drzew w parku
0,46x-> ilość lip w parku
0,36x-> ilość akacji w parku
0,08x-> ilość dębów w parku
5->Ilość modrzewi w parku
x-(0,46x+0,36x+0,08x) ->Ilość modrzewi w parku
x-(0,46x+0,36x+0,08x)=5
x-0,90x=5
0,10x=5
x=50
50*0,36=18

Odp: W parku jest 18 akacji.