Odpowiedzi

2009-10-30T17:01:34+01:00
To nie jest odejmowanie yłamków ,tylko usuwanie niewymierności z mianownika 1]=w liczniku[ √3-1][√3-1]-[√3+1][√3+1]=3-2√3+1-3-2√3-1=-4√3-1 teraz mianownik=[√3+1][√3-1]=3-1=2 pozdrawiam to proste-gdybys w jednym mianowniku miała 3 a w drugim 2 to tez byś sprowadzała do wspólnego czyli bys mnozyła 2 razy 3 ale wtedy i licznik by sie zmienił-tu tez mnozysz 1 mianownik razy drugi i masz wspólny
2009-10-30T17:08:06+01:00
Mnożymy przez (√3+1)(√3-1)

otrzymujemy
(√3+1)(√3-1)² (√3+1)²(√3-1)
____________ _ _____________ =
(√3+1) (√3-1)
skracamy i otrzymujemy
(√3-1)² -(√3+1)² = 3-2√3+1 -(3+2√3+1)=-4√3

2009-10-30T17:14:35+01:00
√3 - 1 √3 + 1 (√3 - 1)(√3 -1) (√3 + 1)(√3 + 1)
-------- - -------- = ------------------ - ------------------- =
√3 + 1 √3 - 1 (√3 + 1)(√3 - 1) (√3 - 1)(√3 + 1)

3 - √3 - √3 + 1 3 + √3 + √3 + 1 4 - 2√3 4 + 2√3
------------------ - ------------------- = ------------ - ------------ =
3 - 1 3 - 1 2 2

2(2 - √3) 2(2 + √3)
----------- - ------------ = 2 - √3 - 2 ₊ √3 = 0
2 2