1.Pan Paczkowski przyszedł do cukierni,,Ptyś,, i zamówił 500 pączków na firmowe przyjęcie.Otrzymał rabat w wysokości 1/10 wartości zakupionego towaru.Ile zapłacił po obniżce pan Pączkowski za pączki?
2.Wyprodukowanie gałki lodów kosztuje 90gr.Cukiernia w ciągu tygodnia wyprodukowała i sprzedała 2200 gałek lodów.Ile zarobiła w tym czasie

/ oznacza kreskę ułamkową

3

Odpowiedzi

2010-03-28T12:55:47+02:00
1.Pan Paczkowski przyszedł do cukierni,,Ptyś,, i zamówił 500 pączków na firmowe przyjęcie.Otrzymał rabat w wysokości 1/10 wartości zakupionego towaru.Ile zapłacił po obniżce pan Pączkowski za pączki?

Niech x oznacza cenę jednego pączka.
500 pączków kosztuje: 500x
Rabat: 1/10
Cena po rabacie: 500x - 1/10 * 500x = 500x - 50x = 450x

2.Wyprodukowanie gałki lodów kosztuje 90gr.Cukiernia w ciągu tygodnia wyprodukowała i sprzedała 2200 gałek lodów.Ile zarobiła w tym czasie

Cena po której cukiernia sprzedaje jedną gałkę to x.

Sprzedano 2200 gałek
Zysk na jednej gałce, to x - 0,9 zł
Czyli łącznie zyskano:
2200 * (x-0,9) =
= 2200x - 2200 * 0,9 =
= 2200x - 1980 zł
2010-03-28T13:00:26+02:00
500*1/10=50
odp .zapłacił 50 zł
90*2200=198000
1 4 1
  • Użytkownik Zadane
2010-03-28T13:08:22+02:00
1) 500x¹/₁₀=⁵⁰/₁=50
500-50=450
odp:pan Pączkowski po obniżce zapłacił 450zł.

2)2200x90gr=198000gr=198zł
odp: Cukiernia w tym czasie zarobiła 198zł.