W żółwim tempie na pewno nie porusza się żółw morski,który z prądem rzeki na przepłynięcie 25 km potrzebuje 0,5 godziny.
a)Ile kilometrów przepłynie żółw morski w ciągu 2 godzin?
b) Ile czasu potrzebuje na przepłynięcie z prądem rzeki 5 km?
drugie zadanie
Fruczak gołąbek - motyl bardzo podobny do kolibra - słynie z szybkości lotu (50km/godz.) i długości pokonywanych tras migracyjnych.Na pewno pomagają mu w tym szybkie skrzydełka , którymi uderza 5000 razy na minutę.
Ile uderzeń skrzydłami wykonuje ten motyl w ciągu 6 sekund,ile w ciągu kwadransa,ile w ciągu 45 minut ?

2

Odpowiedzi

2010-03-28T13:19:03+02:00
A)25km*4(bo 2 godziny mają 4 półgodzinki)=100km
b)30 min/5=6 min

jeśli 5000 na 60 sekund to...
500 w 6 sekund, ponieważ 60 sekund/10=6 sekund 5000/10=500

75000 w ciągu kwadransa, ponieważ kwadrans 15 min czyli 5000 w ciągu minuty, 5000*15=75000 w ciągu 15 minut

225000 w ciągu 45 min, 5000*45=225000


myślę, że pomogłem ;)
1 5 1
2010-03-28T13:19:50+02:00
A)2h/0,5=4
4*25=100km
b)25/5=5
30min/5=6min
6sek-500razy
kwadrans=5000*15
45min=5000*45
2 3 2