Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-28T13:48:19+02:00
Drugi samochód szybciej się poruszał, ponieważ zaokrągliłam sobie obydwa do 1,5h i wyszło, że:
pierwszy w 1,5h przejechał: 2 * 20km = 40km
a drugi w 1,5h przejechał: 4 * 15km = 60km
2 1 2
2010-03-28T13:49:19+02:00
1 samochód
20 km -45 min
45 = 3/4h
20*4=80
80/3=26(6)km
26,(6)km/h

60km/h

2 samochód
15km/0,5h
15 km *2 =30km
30km/h

Szybciej jedzie 2 samochód :P
2010-03-28T14:05:00+02:00
To zadanie można obliczyć na kilka sposobów (podam dwa- a chodzi o to aby określić długość drogi przebytej w tym samym czasie):

sposób 1.
45min:3=15min
20km:3≈6,67km

0,5h=30min
30min:2=15min
15km:2=7,5km

Odp. Drugi samochód jechał szybciej, w ciągu 15min przejechał 7,5km

2sposób:
45min*⁴/₃=60min=1h
20km*⁴/₃≈26,7km

Pierwszy samochód jechała z prędkością: 26,7km/h

0,5h*2=60min=1h
15km*2=30km
Drugi samochód jechał szybciej, jechał z prędkością 30km/h

Drugi samochód jechał z prędkością 30km/h.