1. Wypisz cechy bakterii, które pozwalają im zasiedlać zróżnicowane środowiska.
2. Opisz znaczenie bakterii w przyrodzie i życiu człowieka ( oddzielnie pozytywne i negatywne) ( od myślników )
3. Wpisz cechy bakterii, które pozwalają im a zasiedlanie podanych środowiks życia:

skóra, drobiny kurzu, różne przedmioty ............................
wnętrze organizmu .................................
gorące źródła .................................

Prosze o prawdziwe odpowiedzi.

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-30T18:55:03+01:00
1.Są organizmami pionierskimi ,czyli zasiedlającymi środowiska pozbawione życia.Jako pierwsze pojawiają sie w miejscach,gdzie życie jest odbudowane na nowo,np po pożarze lasu czy łąki.
2.POZYTYWNE:
-wykorzystuje się je w przemyśłe spożywczym do sporządzania serów,kefirów.
-Pełnią funkcje w oczyszczaniu środowiska,ponieważ rozkładają szczątki organizmów na substancje proste.
-symbioza(bakterie) to współżycie dwóch organizmów z obustronną korzyścią:np:
a)okrężnica w jelicie grubym człowieka,wytwarza niektóre witaminy B12
b)bakterie w przewodzie pokarmowym trawią celulozę
c)bakterie brodawkowe na korzeniach roślin motylkowych chwytają azot z powietrza
-wykorzystywane są do produkcji szczepionek
NEGATYWNE:
-powodują choroby np:gruźlica ,kiła,rzeżączka
-niektóre wytwarzają toksyny np:laseczka jadu kiełbasianego produkują jad kiełbasiany mogą one powstawać w konserwach rybnych lub warzywnych
-powodują psucie się ,gnicie żywności
3.Niestety nie wiem
20 4 20
2009-10-30T19:39:29+01:00
Zad.3

a) przetrwalniku
b) oddychanie beztlenowe,rzeska
c) sciana komórkowa
15 2 15
2009-10-30T20:20:08+01:00
1.Ich cechy to Są organizmami pionierskimi , zasiedlają przede wszystkim środowiska pozbawione życia.Jako pierwsze pojawiają sie w miejscach,gdzie życie jest odbudowane na nowo, np. po jakis pozarach /
2.POZYTYWNE:
- przemys spożywczy : sporządzanie serów,kefirów.
- oczyszczaja środowiska ,ponieważ rozkładają szczątki organizmów na substancje proste.
-symbioza(bakterie) to współżycie dwóch organizmów z obustronną korzyścią
a)okrężnica w jelicie grubym człowieka,wytwarza niektóre witaminy B12
b)bakterie w przewodzie pokarmowym trawią celulozę
c)bakterie brodawkowe na korzeniach roślin motylkowych chwytają azot z powietrza
-wykorzystywane są do produkcji szczepionek
NEGATYWNE:
-powodują choroby np:gruźlica ,kiła,rzeżączka
-powodują gnicie zywnosci , pojawiajaca sie np. plesn
6 3 6