Odpowiedzi

2010-03-28T14:33:29+02:00
A) 3/5(2x-7)=7/15(3+x)
6/5x - 21/5 = 21/15 + 7/15x
18/15x - 63/15 = 21/15 + 7/15x / +63/15
18/15x = 84/15 + 7/15x / -7/15x
11/15x = 84/15 / :11/15
x = 7 7/11

b)x(x-3)=(x+2)²
x² - 3x = x² + 4x + 4 / -x²
-3x = 4x + 4 / -4x
-7x = 4 / :(-7)
x = - 4/7
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-28T14:35:46+02:00
A
3/5(2x-7)= 7/15(3+x) / x15 mnoze przez 15 zeby pozbyc sie ulamkow
9(2x-7) = 7(3+x)
18x-63=21+7x
18x-7x=21+63
11x= 84 / : 11
x= 84/11

B
x(x-3)=(x+2) ^2 korzystasz ze wzoru skroconego mnozenia ; a^2 +2ab+b^2
x^2 -3x=x^2+4x+4
przenosisz wyrazy z ,, x^2 '' i ,, x'' na lewa strone i wtedy x^2 i -x^2 (bo zmieniasz znake przenoszac na druga strone) skróca sie wiec mamy dalej
-3x-4x= 4
-7x=4 / X (-1)
7x= -4 / :7
x= -4/7
1 5 1