Odpowiedzi

2010-03-28T14:59:42+02:00
2(3x-x^2)-3-2x^2 / 6 = 2x
6x-2x^2 -3-2x^2/6 = 2x/X 6
6x-2x^2 -3-2x^2=12x
-2x^2-8x-3=0
delta = 40
x1 = 8- pier. z delty / : -4
x2= 8+pier. z delty /: -4


3(2x-x)mniejsz rowne -2/3(6x-21)
6-3x mniejesze rozne -4x+14
6-3x+4x-14 mniejsze rowne 0
x -8 mniejesze rowne 0
x mnijeszy rozny 8

a wiec x nalezy (minus nieskonczonosci do 8 domkniete >
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-28T15:38:41+02:00
X(3-x)/3 - 3-2x²/6=2x
3x - x²/3 - 3-2x²/6=2x
x - 1/3x² - (1/2 - 1/3x²) = 2x
x - 1/3x² - 1/2 + 1/3x² = 2x
x - 1/2 = 2x / -x
x = -1/2



3(2-x) mniejsze lub rowne -2/3(6x-21)
6 - 3x mniejsze lub rowne -4x + 14 / -6
-3x mniejsze lub rowne -4x + 8 / +4x
x większe lub równe 8

P.S. Proszę bardzo ;))
1 5 1