Matematyka xd
zad . 1
W sobotę Kuba przeczytał połowę książki , w niedzielę ¾ pozostałej części , a w poniedziałek doczytał do końca . W którym dniu tygodnia przeczytał najwięcej , a w którym najmniej ?
zad . 2
W bibliotece jest 24600 książek . Z 5 % z nich korzystamy tylko w bibliotece . Ile można wypożyczyć do domu ?
zad . 3
Kupiono : atlas , słownik i encyklopedię . Atlas kosztował 52,80 zł . Słownik był 2 razy tańszy od atlasu , a encyklopedia kosztowała tyle co atlas i słownik razem . Wyznacz cenę oraz resztę jeśli wpłacono banknotem 200 zł .
z góry dziękuję ; ))

2

Odpowiedzi

2010-03-28T15:14:08+02:00
1. Najwięcej- sobota, najmniej- poniedziałek.
2. 0.95 x 24600=23370
3. atlas- 52, 80 zł
słownik- 52, 80 zł :2=26, 40 zł
encyklopedia- 52,80zł+26,40zł=79,20zł
razem- 52,80zł+26,40zł+79,20zł=158,40zł
reszta- 200zł-158,40zł=41,60zł


Miałam te zadania na próbnym teście kompetencji. I wszystkie miałam dobrze więc mam nadzieję że teraz też się nie pomyliłam. Nie zapomnij o napisaniu odpowiedzi!
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-28T15:19:19+02:00
Zad.1
sobota: ½ = ⁴₈
niedziela: ¾ * ½= ³₈
poniedziałek: 1- (½+³₈)= 1 - (⁴₈+³₈) = ¹₈
Najwięcej przeczytał w sobotę , a najmniej w poniedziałek.

zad.2
5% = 0,05
1- 0,05 = 0,95
0,95* 24600 = 23370
Do domu można wypożyczyć 23370 książek.

zad.3
atlas: 52,80 zł
słownik: 52,80 zł:2= 26,40 zł
encyklopedia: 52,80 zł + 26,40 zł= 79,2 zł
razem: 52,8 zł+26,4zł + 79,2zł = 158,4 zł
200 zł - 158,4zł = 41,6zł
Cena książek wynosi 158,4 zł. Reszta będzie wynosić 41,6zł.