Odpowiedzi

2010-03-28T16:19:21+02:00
0,15*200+0*x=0,05(200+x)
30=10+0,05x
0,05x=20
x=400

Licze na najlepsze:).

1 5 1
2010-03-28T16:19:28+02:00
Cukru było 200 * 0,15 = 30 g
30 / (200 + x) = 0,05
30 = 200 * 0,05 + 0,05x
0,05x = 10
x = 20/0,05 = 400

licze na naj:)
2010-03-28T16:22:06+02:00
W 200g roztworu 15% mamy 30g cukru 170g wody

w x g roztworu 5% mamy 30g cukru x-30g wody

x*0,05=30
x=600

600-30 = 570
570-170=400
nalezy dolac 400g wody