Oblicz ile trzeba zapłacić za :
a) 0,15kg ciasta po 18,50 zł za kilogram,
b) 0,75 kg fasolki po 8,40 za kilogram,
c) 0,4 kg mięsa po 16,50 za kilogram,
d) 0,32 kg sera po 24,80 za kilogram,
Wyniki podaj z dokładnością do 1 grosza.
+odpowiedz do każdego
daje naj.

2

Odpowiedzi

2010-03-28T16:59:11+02:00
A) 0,15kg ciasta po 18,50 zł za kilogram,
b) 0,75 kg fasolki po 8,40 za kilogram,
c) 0,4 kg mięsa po 16,50 za kilogram,
d) 0,32 kg sera po 24,80 za kilogram,

a) 18,50 x 0,15 = 2,775 = 2,78zł trzeba zapłacić za kg ciasta
b) 8,40 x 0,75 = 6,30zł trzeba zapłacić za kg fasolki
c) 16,5 x 0,4 = 6,60zł trzeba zapłacić za kg mięsa
d) 24,8 x 0,32 = 7,936 = 7,94zł trzeba zapłacić za kg sera
razem:
2,78 + 6,30 + 6,60 + 7,94 = 23,62zł
zapłacić trzeba 23,58zł
2 5 2
2010-03-28T16:59:59+02:00
A) 0,15 * 18,50= 2,77 zł ciasto
b) 0,75 * 8,40= 6,30 zł fasolki
c) 0,4 *16,50=6,60zł mięso
d)0,32 *24,80 =7,94 zł ser
5 4 5