Zad.1
Wykonaj dzialania:
a)3\(x+4)+5\(x-4)
b)6\(x-3)-4\(3-x)
c)x\(x2-1)-(x+1)\(x-1)
d)(x+3)\(x2+2x)+1\(2x+4)
e)(x-1)\(x2+3x)+(x+2)\(x2-4x)


zad. 2
Wykonaj działania:
a)1\(x-1)+2(x+1)+(2-3x)\(x2-1)
b)2\x-4\(x-3)+(2x-1)\(x2-3x)
c)x+3\(x2-2x+1)-(x-3)\(x2-1)
d)1\(x-3)+3x\(x3-27)
e)(x2-9)\(x2-4): (X-3)\9(x+2)-(1-x)\(x-2)
f)(16-x2)\(x2-5x):(x-4)\(x)+2\(x+5)

Proszę o pomoc

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-28T17:31:00+02:00
Zad.1.
a)3\(x+4)+5\(x-4)=0
3(x-4)/(x+4)(x-4) + 5(x+4)/(x+4)(x-4)=0
3x-12+5x+20/(x+4)(x-4)=0
8x+8/(x+4)(x-4)=0/*(x+4)(x-4)
8x=-8//8
x= -1
b)6\(x-3)-4\(3-x)= 0
6(3-x)/(x-3)(3-x) - 4(x-3)/(x-3)(3-x)=0
-10x+30/(x-3)(3-x)=0/*(x-3)(3-x)
-10x= -30//(-10)
x=3
c)x\(x2-1)-(x+1)\(x-1)=0
x/(x-1)(x+1)- (x+1)(x+1)/(x-1)(x+1)=0
2x+1/(x-1)(x+1)=0/*(x-1)(x+1)
2x= -1//2
x= -1/2
d)(x+3)\(x2+2x)+1\(2x+4)=0
2x+6/2x(x+2)+ x/2x(x+2)=0
3x+6/2x(x+2)=0/*2x(x+2)
3x= -6//3
x= -2
e)(x-1)\(x2+3x)+(x+2)\(x2-4x)=0
(x-1)(x-4)/x(x+3)(x-4) + (x+2)(x+3)/x(x+3)(x-4)=0
2x²+10/x(x+3)(x-4)=0/*x(x+3)(x-4)
x²= -5=- nie ma rozwiązania

2010-03-28T17:44:54+02:00
Chyba ze tak jak to poprzednik napisal maja sie one rownac 0 to wtedy innaczej sie liczy. To rozwiazanie okresla w zbiorze jakich liczb znajbuje sie x oraz przekszatlcenie do najprostszej formy.

zad.1
Wykonaj dzialania:
a)3\(x+4)+5\(x-4) =

3(x-4)/(x+4)(x-4)+5(x+4)/(x+4)(x-4)=(3x-12+5x+20)/(x+4)(x-4)=(8x+8)/(x+4)(x-4)=8(x+1)/(x+4)(x-4) gdzie x jest rozne od -4 i 4

b)6\(x-3)-4\(3-x)=

6(3-x)/(x-3)(3-x) - 4(x-3)/(x-3)(3-x) = (18-6x-4x+12)/(x-3)(3-x) = (30-10x)/(x-3)(3-x) = 10(3-x)/(x-3)(3-x) = 10/(x-3) gdzie x jest rozne od 3

c)x\(x2-1)-(x+1)\(x-1)

x(x-1)/(x2-1)(x-1) - (x+1)(x2-1)/(x2-1)(x-1) = (x2-x-x3+x-x2+1)/(x2-1)(x-1) =
= (-x3+1)/(x2-1)(x-1) gdzie x jest rozne od 1 i -1

d)(x+3)\(x2+2x)+1\(2x+4)

(x+3)(2x+4)/(x2+2x)(2x+4) + (x2+2x)/(x2+2x)(2x+4) = [(x+3)(2x+4)+(x2+2x)]/(x2+2x)(2x+4) = (2x2+4x+6x+12+x2+2x)/(x2+2x)(2x+4)=
(3x2+12x+12)/(x2+2x)(2x+4)=3(x2+12x+12)/(x2+2x)(2x+4) gdzie x jest rozne od 0 i -2

e)(x-1)\(x2+3x)+(x+2)\(x2-4x)=(x-1)(x2-4x)/(x2+3x)(x2-4x) + (x+2)(x2+3x)/(x2+3x)(x2-4x) = (x3-4x2-x2+4x+x3+3x2+2x2+6x)/(x2+3x)(x2-4x)= (2x3+10x)/(x2+3x)(x2-4x)= 2x(x2+5)/(x2+3x)(x2-4x) gdzie x jest rozne od -3 , 0, 4

zad. 2
Wykonaj działania:
a)1\(x-1)+2(x+1)+(2-3x)\(x2-1)

(x2-1)/(x-1)(x2-1) +2(x+1)(x-1)(x2-1)/(x-1)(x2-1)+(2-3x)(x-1)/(x-1)(x2-1) =
[(x2-1)+2(x+1)(x-1)(x2-1)+(2-3x)(x-1)]/(x-1)(x2-1) =
[x2-1+(2x+2)(x3-x-x2+1)+2x-2-3x2+3]/(x-1)(x2-1)=
(2x2+2x+2x4-2x2-2x3+2x+2x3-2x-2x2+2)/(x-1)(x2-1)
(2x4-2x2+2x+2)/(x-1)(x2-1) = 2(x4-x2-x+1)/(x-1)(x2-1) gdzie x jest rozny od 1 i -1