1.właściciel sklepu zamówił w hurtowni 20kg truskawek i 15 kg czereśni. ile zapłacił za te owoce jeśli kilogram truskawek waży p złotych a kilogram czereśni o 3 razy więcej.
2.Pan Juliusz jechał samochodem przez t godzin połowę czasu jechał z prędkością 60km/h a drugą połowę z prędkością 50km/h . jak długą trasę pokonał?


pliss potrzebne pilnie
i proszę o działania!!!!!!!!!!!!!!

2

Odpowiedzi

2010-03-28T17:34:47+02:00
1.

20*p+3p*15=65p

2.

v=s/t
s=vt

s = 50*1/2t+60*1/2t=55t
3 3 3
2010-03-28T17:35:12+02:00
1. wartość truskawek - 20p
wartość czereśni 15 × 3p = 45p
45p + 20p = 65p

2. długość trasy - ½t × 60 + ½t × 50
30t + 25t = 55t
2 3 2