Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-28T17:43:11+02:00
Jesli bedą jakieś pytania-pisz odpowiem na priv

przykłady wzorów: w nawiasku będę pisała, co masz wyciągnąć
abc=k [b]
abc=k/:ac
b=k/ac
jeżeli masz zostawić samo b, to musisz sie pozbyć tego, co temu b towarzyszy
b jest pomnożone przez ac, czyli obie strony musisz PODZIELIĆ przez to, co przeszkadza b

ax+by=z[a]
ax=z-by/:x
a=(z-by):x
tu jest gorzej bo a jest pomnożone przez x i oprócz tego do ax jest dodane by
musisz te by przerzucić na drugą stronę z przeciwnym znakiem
reszta j/w

y= w liczniku a+b[a]
w mianowniku z

musisz się najpierw pozbyć tego mianownika
zawsze mnóż przez ten mianownik obie strony równania i masz:
yz=a+b
teraz wystarczy te b przerzucić na drugą strone ze zmienionym znakiem i masz:
yz-b=a


nierówności:
robi się tak samo jak równania, identycznie, ale zamiast = piszesz znaki nierówności

jedyna różnica to taka, że jeśli na samym końcu ci wyjdzie np.
-x<5 to musisz obie strony podzielić przez (-1), zeby ten x nie był ujemny, ale wtedy MUSISZ ZMIENIĆ ZNAK NA >
i masz tak -x<5/:(-1)
x> -5
i to jedynie jest ważne reszta tak samo jak równania-będą problemy , pisz