Dział - ODŻYWIANIE:

1. Wyjaśnij znaczenie określeń: składniki budulcowe, energetyczne, regulujące.
2. Określ funkcję witamin w organizmie.
3. Opisz budowę przewodu pokarmowego.
4. Wyjaśnij, dlaczego nasze zęby są zróżnicowane.
5. Wyjaśnij na czym polega trwawienie pokarmów.
6. Jaką rolę w procesie trwawienia odgrywa wątroba i trzustka?
7. W jaki sposób odbywa sie wchłananie miazgi pokarmowej do krwi i limfy?
8. Uzasadnij, dlaczego wątrobę uważa się za główne labolatorium chcemiczne orgaznizmu.
9. Na czym polega racjonalne odżywianie?
10. W jaki sposób można zapobiegać chorobom przewodu pokarmowego?
11. Dlaczego alkocholizm zalicza się do tzw. chorób społecznych?
12 Spróbuj wykazać wpływ skażonej żywności na zdrowie człowieka.

dział - WYDALANIE:
1. Jakimi drogami usuwane są z organizmu szkodliwe progukty przemiany materii?
2. Opisz budowę wewnętrzną nerki.
3. W jaki sposób powstaje mocz pierwotny i jaki jest jego skład?
4. Na czym polega wchłananie zwrotne?]
5. Podaj właściwości moczu ostatecznego.
6. Określ budowę oraz funkcję moczowodów, pęcherza moczowego i cewki moczowej.
7. Wymień przyczyny powstania chorób układu moczowego.

dział - SKURA
1. Jak należy udzielić pierwszej pomocy w razie oparzenia skóry.
2. Wymień jeden z groczołów dokrewnych, podaj nazwę hormonu, który jest tam produkowany oraz podaj skutki jego nadmiaru i niedoboru.

BARDZO PILNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-28T18:26:29+02:00
Pokarmowy
budulcowe to znaczy ze budują elementy organizu (np.błony komorkowe) energetyczne-są zródlem nergi potrzebnej do wszystkich procesów zyciowych regulujące to utrzymują równowagę w organizmie
witaminy są bardzo potrzebna do wielu procesów a np do prawidłowego widzenia a np c zapewnia odpornosc i dobry stan zębów
układ pokarmowy : jama ustna (slinianki) grdło przełyk wpust zolądek odzwiernik dwunastnica jelito czcze jelito kręte jelito slepe okręznica odbytnica
zębry siekacze kły rozszarpują pokarm na mniejsze kawałki prztrzonowe i trzonowe rozcierają pokarm
chemiczny rozkład złozonych związków na związki proste które mogą zostac wchłonięte do ukl kriwonosnego i limfatycznego
wątroba wydziela zołc która emulguje tłuszcze a trzustka wytwarza sok trzustkowy który zawiera enzymy
tą drogą mogą sie dostac do wszystkich komorek ciała substancje teprzechodzą przez kosmki jelitowe tłuszcze w postaci miceli z tego co pamiętam :*
wątroba oczyszcza krew z toksyn i magazynuje glukoze
na dobrym zbilansowaniu składników posiłku i na jedzeniu ich regularnie muszą byc przyrządzone zgodnie z higieną i zeby nie dojadac tzw pustych kalori miedzy posiłkami.
10 prawidłkowo sie odrzywiac jesc produkty z błonnikiem który zapobiega zaparciom
11 jest to choroba na którą cierpi wiele osób i czesto wystepuje w społeczentwie
12 puszki które mają wydęte wieko zawierają jak kiełbasiany który stanowi zagrozenie dla zycia człowieka
wydalniczy
przez skórę wraz z moczem i przz płuca
2kora nerki rdzen nerki piramidy nerkowe kielich nerkowy miedniczka nerkowa zyła nerkowa tetnica nerkowa
3 mocze pierwotny p owstaje po filtracji krwi w kłebuszku nerkowym skład podobny do osocza tylko nie zawiera białek które sie nie przecisneły w procesie filtracji
(woda glukoza aminokwasy aamoniak)
wchłanianie zwrotne dzielimy na obowiązkowe i nadobowiązkowe (odpowiednio kanalik proksymalny i dystalny)
polega na wchłanianiu w kanaliku 1 rzędu substancji potrzenych dla organizmu np glukoza sole mineralne
mocz ostateczny sie silnie zageszczony ma duzo amoniaku soli kwasu moczowego
pecherz moczowy zbudowany jest z miesni gładkich jest zbiornikiem gdzie gromadzi sie mocz
moczowody to dlugie przewody łączą nerki z pecherzem moczowym
cewka moczowa miejsce ktorym wydostaje sie mocz (za pomocą zwieracza)
-nie zachowywanie higieny
nieprawidłowe odzywianie
-przetrzymywanie moczu
SKÓRA
nie wolno przebijac pecherzy !
rannemu podawac ciepłe mleko lub wode z sokiem
ochłodzic reke stopniowo
gruczoł np kora nadnerczy aldosteron i kortyzol nadmiar choroba cushinga niedobor choroba addisona

:*


4 3 4
2010-03-28T18:48:35+02:00
ODŻYWIANIE
1,2
Energetyczne

Składniki energetyczne to składniki, których spalanie dostarcza organizmowi energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów wewnętrznych ciała.

Węglowodany:
- stanowią 1% masy ciała,
-są to związki najszybciej ulegające przemianom w naszym organizmie,
-są najważniejszym źródłem energii potrzebnej do pracy mięśni,
-w wyniku spalania 1g węglowodanów otrzymujemy 4,1kcal energii,
-nadmiar spożytych węglowodanów ulega przemianie w tkankę tłuszczową.

Głównymi źródłami węglowodanów są:
-pieczywo,
-owoce,
-słodycze(z umiarem panowie;D).

Tłuszcze
- stanowią ok. 10% masy ciała,
-są głównym składnikiem energetycznym organizmu spalane dają dwukrotnie więcej energii niż węglowodany czy białka,
-dzielą się na tłuszcze zwierzęce i roślinne.

Głównymi źródłami tłuszczów są:
-smalec,
-słonina,
-boczek,
-masło,
-śmietana;


Regulujące

Są to witaminy oraz sole mineralne.(Nie są one źródłem energii).

Sole mineralne:
-mikroskładniki(żelazo, miedź, mangan, cynk, jod, kobalt, fluor...),
-makroskładniki(węgiel, azot, tlen, wapń...).

Witaminy:
- regulują i wspomagają przemiany zachodzące we wszystkich komórkach.

A
(retinol)

Jaja, wątroba, mleko, masło, ser, jagody, szpinak, tran, produkty mleczne, tłuste mięso oraz, jako prowitamina: karoten, marchew, pomidory, sałata, groszek zielony, tran i owoce dzikiej róży.


D
(kalcyferol)

Tran, wątroba, masło, jaja, mleko, mięso.
Prawidłowy poziom: 20-60 ng/ml (50-150 nM/l), hiperwitaminoza: powyżej 150 ng/ml, hipowitaminoza: 8-20 ng/ml, awitaminoza: poniżej 8 ng/ml


E
(tokoferol)

Migdały, margaryna, jaja, orzechy włoskie i ziemne, kiełki pszenicy, mąka pełnoziarnista, mleko, brukselka i inne zielono listne warzywa, owoce dzikiej róży, orzechy laskowe, kwiaty lipy, algi, oleje roślinne (sojowy, kukurydziany, słonecznikowy).
Zapotrzebowanie: 8-13 mg na dobę.


K
(fitochinon)

Brokuły, rzepa, szpinak, sałata, kapusta właściwa, lucerna, morszczyn, awokado, brzoskwinie, ziemniaki, jaja, jogurt, ser, wątroba, olej sojowy i szafranowy, tran z wątroby ryby.


B1
(tiamina)

Mięso, wątroba, jaja, drożdże, owoce strączkowe, chleb razowy, mleko.
Zapotrzebowanie: ok. 1,6 mg na dobę.


B2
(ryboflawina)

Jaja, wątroba, ser chudy, migdały, grzyby, dziczyzna, zielone części warzyw, łosoś, pstrąg, makrela, pieczywo pełnoziarniste, małże, fasola, groch, soja, mleko, jogurt, kefir, maślanka, drożdże i orzechy włoskie.
Zapotrzebowanie: ok. 1,5 mg na dobę.


B3, PP
(niacyna)

Wątroba, chude mięso, serca, drób, ryby, fasola, groch, drożdże piwne, masło orzechowe, odtłuszczone mleko, ser, soja, orzechy, suszone brzoskwinie, pełne ziarno, migdały, grzyby. Stosowanie leków przeciwpadaczkową- kowych, nadmierne spożywanie cukru, słodyczy lub napojów słodzonych prowadzi do utraty niacyny.



B6
(pirydoksyna)

wątroba, mięso, drób, makrela, jaja, mleko, drożdże, warzywa (kapusta, groszek zielony, kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki, fasola), zboża (kiełki pszenicy), soja, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, pestki dyni, banany, awokado.
Zapotrzebowanie: dorośli - ok. 2 mg na dobę. Maksymalna bezpieczna dawka dzienna: dorośli - 100 mg.


B7, H
(biotyna)

Wątroba, orzechy włoskie i ziemne, mąka sojowa, żółtka jaj, kraby, migdały, sardynki, grzyby, brązowy (naturalny) ryż, mąka pełnoziarnista, szpinak, marchew, pomidory.
Zapotrzebowanie: ok. 200 µg na dobę.


B12
(cyjanokobalamina)

Mleko, produkty pochodzenia zwierzęcego: wątroba, nerki i serce, chude mięso, ryby, skorupiaki, sery, jaja.
Zapotrzebowanie: dorośli - ok. 1-2 μg na dobę.


B11, B9, M
(kwas foliowy)

Zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, ziarna zbóż, pomidory, soja, buraki, orzechy, słonecznik, drożdże piwne, wątroba, żółtko jajka, banany, pomarańcze, awokado.
Kobietom w ciąży i pozostałym, w wieku rozrodczym zaleca się suplementację w dawce 0,4 mg.


C
(kwas askorbinowy)

Ziemniaki, kapusta kiszona, owoce dzikiej róży, czarne jagody, maliny, jeżyny, owoce cytrusowe, papryka, brukselka, kapusta, cebula, szpinak, brokuły, kalarepa, jabłka, soja, pomidory, karczochy.
Zapotrzebowanie: ok. 60 mg na dobę.

3.Spożyty pokarm przechodzi przez przewód pokarmowy, gdzie jest trawiony i wchłaniany przez organizm. Z jamy ustnej przez przełyk pokarm dostaje się do żołądka, gdzie jest rozdrabniany i przekształcany w postać płynną. Z żołądka płynny pokarm przechodzi do jelita cienkiego. Jelito cienkie ma około 6 metrów długości. Składa się ono z trzech części: dwunastnicy, jelita czczego (jejunum) i jelita krętego (ileum). W jelicie cienkim kończy się trawienie pokarmu i następuje wchłanianie wody i składników pokarmowych. Niestrawione resztki pokarmu przechodzą do jelita grubego. Jelito grube ma około 1,5-1,8 metra długości. Składa się z jelita ślepego (kątnicy), okrężnicy (wstępującej, poprzecznicy, zstępującej i esicy) oraz odbytnicy, która kończy się odbytem. W jelicie grubym wchłaniana jest woda i formowany jest stolec. Stolec wydalany jest przez odbyt. Mięsień odbytu zwany zwieraczem odbytu umożliwia kontrolę nad oddawaniem stolca.
4.Człowiek ma 32 zęby- po 16 w szczękach i żuchwie .Dzielą się ona na siekacze ,kły , przedtrzonowe i trzonowe .Siekacze służą do odgryzania kawałków jedzenia , a kły pomagają w ich rozgryzaniu . Zęby przedtrzonowe i trzonowe rozcierają pokarm.
5.trawienie pokarmów , czyli rozkład substancji odżywczych na związki o prostszej budowie
6.Wątroba to najważniejszy narząd w ciele człowieka. Neutralizuje szkodliwe związki pobrane z pokarmem lub powstające w organizmie . Przylega do niej pęcherzyk żółciowy
Trzustka wytwarza enzymy trawienne , które przepływają do przewodu pokarmowego.


Dalej nie wiem
3 3 3