Załącznik do 4 zadań . Tabela przedstawia liczbę samochodów z prędkością , z jakimi te samochody jechały obok budynku pewnego gimnazjum . Proszę o dokładne obliczenia .

1. Oblicz ile samochodów przejechało obok gimnazjum ?
2.Oblicz, ile samochodów jechało z prędkością między 31km/h a 60km/h .
3.Ograniczenie prędkości w tym miejscu wynosi 40km/h . Ustal jaki procent kierowców przestrzegał tego ograniczenia .
4.Oblicz o ile procent więcej było kierowców , którzy przestrzegali ograniczenia , niż tych którzy go nie przestrzegali .

1

Odpowiedzi

2010-03-28T18:51:52+02:00
1. starczy zsumowac: 28+32+16+15+9= 100
2. starczy odczytac z tabelki i zsumowac: 32+16+15 = 63
3. starczy odczytac z tabelki zsumowac: 28+32 = 60
nastepnie podzielic przez ogol kierowcow i pomnozyc razy 100%
60/100 *100% = 60%
4. jesli 60% przestrzegalo to 40% ich nie przestrzegało, ale tu trzeba uwazac:

czyli przestrzegalo o 20 pkt procentowych wiecej kierowcow. ale nas jednak pytaja o ile procent wiecej kierowcow przestrzegalo. wiec musimy wrocic do liczb

60 kierowcow przestrzegalo
40 kierowcow nie przestrzegalo

teraz wystarczy od kierowcow ktorzy przestrzegali odjac tych co nie przestrzegali, a nastepnie podzielic przez tych co nieprzestrzegali
i na koncu pomnozyc razy 100%

(60-40)/40 * 100% = 20/40 *100% = 50%

Czyli 50% wiecej kierowcow przestrzegalo przepisy.

1 5 1