1. Po przekształceniu wyrażenia -x(-2x-1)-(4x²-10x):2 otrzymamy:
A. -4x²-6x
B. -4x
C. -4x²-4x
D. 6x

2. W którym przykładzie działanie zostało wykonane niepoprawnie:
A. 4(k+3)=4k+12
B. -3(x-y)=-3x+3y
C. (12k-4):(-4)=1-3k
D. (2x-1):½=x-½




proszę o obliczenia:))

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-28T18:44:11+02:00
Zad1
2x²+x-(4x²-10x):2=2x²+x-(2x²-5x)=2x²+x-2x²+5x=6x

zad2
to odp d
5 1 5
2010-03-28T18:50:22+02:00
Zadanie 1.
-x(-2x-1)-(4x²-10x):2 = 2x² + x - 2x² - 5x = x - 5x = -4x

Poprawna odpowiedź to odpowiedź B.

Zadanie 2.
a) 4(k+3)=4k+12 Dobrze wykonane działanie
b)-3(x-y)= -3x+3y Dobrze wykonane działanie
c) (12k-4):(-4) = 1-3k Dobrze wykonane działanie
d) (2x-1):½= x-½ Źle wykonane działanie . Poprawna odpowiedź to : (2x-1):½ = (2x-1) * 2 = 4x-2

Poprawna odpowiedź to odpowiedź D.
1 1 1