A) W klasie jest 26 uczniów. Chłopców jest o 4 więcej niż dziewcząt. Ilu jest chłopców w tej klasie?
b) Średnia waga chłopców wynosi 45kg, a średnia waga dziewcząt to 48kg. Ile łącznie ważą uczniowie tej klasy?
c) Jaka jest średnia waga ucznia tej klasy?

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-28T18:38:53+02:00
A)26:2=13
D-13-2=9
Ch-13+2=15
b)15×45=675
9×48=432
675+432=1089kg
c)48+45=93
96/2=46,5 kg
  • Użytkownik Zadane
2010-03-28T18:40:24+02:00
26-4=22
22;2=11
11+4=15
odp;15 chłopców 11 dziewczat
11*48=528
15*45=675
528+675=1203
odp;razem waża 1203kg
1203;26=46,27
odp;średnia waga jednego ucznia wynosi 46,27

mam nadzieję ze pomołam.;)